5/5
Algemeen

50 Websites met gratis rechtenvrije foto's

2 mei 2018·
Daniëlle Kelder
Blog 50 websites gratis foto's

Een mooie foto vinden is makkelijk. Totdat je die foto wil gebruiken voor je website of blog. Dan ontdek je dat je daar vaak óf geen toestemming voor hebt, óf voor moet betalen. En zie tussen gratis foto’s maar eens te vinden wat jij zoekt.

Terwijl foto’s wel belangrijk zijn: een artikel met goede foto’s wordt 94% vaker bekeken, tweets met een plaatje worden tot  150% vaker geretweet.

Gelukkig zijn er steeds meer fotografen die hun werk licentievrij online zetten. Dan kan jij ze commercieel gebruiken, hoe je maar wil. De 50 beste, leukste en handigste sites om die foto’s te vinden heb ik voor je op een rijtje gezet.

Even over licenties

Foto’s worden meestal verspreid onder een licentie. Fotografen geven daarmee aan hoe je hun foto’s mag gebruiken. Bijvoorbeeld niet commercieel, niet bewerkt of uitsluitend met naamsvermelding. Let op, dit geldt ook als er geen copyright op of bij de foto staat.

Alle websites hieronder bieden foto’s die je vrij mag bewerken en gebruiken voor elk doel. Meestal zonder naamsvermelding. De laatste 8 sites vereisen wel naamsvermelding (soms bij alle foto’s, soms bij een deel).

Wees altijd voorzichtig met fotomateriaal van anderen. Schending van het auteursrecht kan hoge boetes opleveren.

Om te beginnen: mijn 5 favoriete fotowebsites

Geen zin om alle 50 websites te bekijken? Snap ik, dus hier eerst eerst mijn vijf favorieten.

1. Stocksnap

Stocksnap heeft een ruime selectie van foto’s met allerlei onderwerpen, allemaal in hoge resolutie beschikbaar. Een eenvoudige, overzichtelijke website met prima foto’s.

https://stocksnap.io/
Zoekfunctie: ja

2. Pixabay

Pixabay is een heerlijke website. Je vindt er duizenden foto’s, illustraties en vectors. Je kunt sorteren op oriëntatie, kleur (inclusief transparante achtergrond), en afmeting. En alles is beschikbaar in groot formaat.

https://pixabay.com
Zoekfunctie: ja

3. Gratisography

Ik geef toe: deze website heeft niet de meest praktische foto’s voor een blog. Tikkie abstract, beetje gek, soms bevreemdend. Foto’s waarvan je je afvraagt hoe je ze in vredesnaam kunt gebruiken, maar gaaf zijn ze wel.

http://www.gratisography.com/
Zoekfunctie: ja

4. Unsplash

Deze eenvoudige website heeft heel veel foto’s. Er is ook een mailinglist, dan krijg je elke tien dagen tien foto’s in je inbox. Leuke extra: een extensie voor Chrome waarbij je in nieuwe tabbladen een foto van Unsplash krijgt.

https://unsplash.com/
Zoekfunctie: ja

5. Death to the Stock Photo

Op deze site kan je geen foto’s downloaden. Maar je kunt je wel inschrijven op een mailinglist om maandelijks een serie foto’s in je inbox te krijgen. Heel simpel.

http://deathtothestockphoto.com/
Zoekfunctie: nee

En dan nu: de 45 andere fotowebsites

6. Picjumbo

De site had wat minimalistischer gemogen, maar met zoveel goede foto’s is deze site toch zeker de moeite waard. Er is ook nog een premium membership, voor nóg meer foto’s.

https://picjumbo.com/
Zoekfunctie: ja

7. Splitshire

Veel foto’s, veel onderwerpen, goede kwaliteit. Splitshire is, kortom, een prima website.

http://www.splitshire.com/
Zoekfunctie: ja

8. Stokpic

Véél foto’s hier, met uiteenlopende onderwerpen. Gelukkig is er een goede zoekfunctie en kan je de foto’s ook nog sorteren in categorieën of de favorieten bekijken. Liever in je inbox? Dat kan ook, met tien nieuwe foto’s om de week.

http://stokpic.com/
Zoekfunctie: ja

9. Life of Pix

Life of Pix heeft veel foto’s en er komen regelmatig nieuwe bij. Veel van de foto’s hebben een rustige, zachte uitstraling – geen felle kleuren of drukke straten, maar mooie natuurgezichten, straatbeelden of stillevens.

http://www.lifeofpix.com/
Zoekfunctie: ja

10. Designerpics

Mooie, artistieke foto’s op deze website. Ik ben vooral fan van de ‘Concepts’-categorie.

http://www.designerspics.com/
Zoekfunctie: ja

11. Negative Space

Negative Space heeft niet ontzettend veel foto’s, maar wel goede. Bijzonder: veel foto’s zijn in RAW te downloaden. Ook leuk is dat je kunt filteren op foto’s met ruimte voor tekst aan de linker- of rechterkant.

http://negativespace.co/
Zoekfunctie: ja

12. Fancy Crave

Deze minimalistische website heeft gewoon goede foto’s. Van fashion tot architectuur, soms rauw, soms heel gestileerd. Mooi! Helaas zijn ze overgegaan naar een Premium model, waardoor je voor veel foto’s nu moet betalen. Gelukkig bieden ze ook nog steeds gratis foto’s aan die zeker de moeite waard zijn.

http://fancycrave.com/
Zoekfunctie: ja

13. Skitterphoto

Deze website, van drie Nederlandse fotografen, heeft veel toffe foto’s. Bijzonder is vooral de selectie aan HDR-foto’s. En RAW-bestanden zijn op verzoek beschikbaar, schrijven ze. Fijn!

http://skitterphoto.com/
Zoekfunctie: ja

14. Snapwire Snaps

Snapwire Snaps post elke week 7 nieuwe foto’s. Die kan je zelf downloaden, maar je kan je ook aanmelden om ze in je inbox te ontvangen. De foto’s zijn van meerdere fotografen waardoor de stijlen en onderwerpen heel verschillend zijn – en de kwaliteit is altijd goed.

http://snapwiresnaps.tumblr.com/
Zoekfunctie: ja

15. Barn Images 

De focus bij Barn Images ligt op landschaps- en architectuurfoto’s, maar je vindt er veel meer. Leuk is ook dat ze een hoop zwart-witfoto’s hebben, en de categorie Concepts and Ideas voor foto’s met meer symboliek.

http://barnimages.com/
Zoekfunctie: ja

 

16. Freestocks

Een mooie selectie foto’s vind je op Freestocks. Je kunt ook zoeken op kleur, handig! De foto’s zijn van uiteenlopende onderwerpen en mooi gestileerd.

Freestocks.org
Zoekfunctie: ja

17. Freemagebank

Op Freemagebank vind je foto’s met allerlei onderwerpen. En de zoekfunctie werkt prima: zo kan je bijvoorbeeld ook op kleur zoeken. Het hadden alleen méér foto’s moeten zijn.

http://www.freemagebank.com/
Zoekfunctie: ja

18. Kaboompics

Kaboompics heeft vooral veel foto’s, en het worden er steeds meer. Gelukkig zijn de foto’s goed te doorzoeken.

http://kaboompics.com/
Zoekfunctie: ja

19. Libreshot

Ik vind dit één van de fijnere websites. De foto’s gaan van abstracte close-ups tot praktische kantoorfoto’s, en van alles er tussenin. De site wordt regelmatig geupdate met nieuwe foto’s, dus hou ‘m vooral in de gaten.

Libreshot
Zoekfunctie: ja

20. Foodies Feed

Op Foodies Feed vind je, zoals de naam al doet vermoeden, foto’s van eten. Ze hebben meer dan 900 gratis foto’s, en daarnaast ook nog een aantal premium pakketten.

https://foodiesfeed.com//
Zoekfunctie: ja

21. Free Nature Stock

Deze site heeft uitsluitend natuurfoto’s – één nieuwe per dag. De onderwerpen zijn gevarieerd, van sterrenhemels tot boomblaadjes.

http://freenaturestock.com/
Zoekfunctie: ja

22. Public Domain Archive

Deze website verzamelt allerlei foto’s uit het publieke domein. Er zitten prachtige afbeeldingen tussen, dus het is zeker de moeite waard om even op de site rond te kijken.

http://publicdomainarchive.com/
Zoekfunctie: ja

23. Photo Collections

Veel natuurfoto’s hier, met prachtige vergezichten en wilde dieren. Maar ook abstracte foto’s en stillevens. En de afbeeldingen zijn groot, 6000 x 4000 pixels.

http://photocollections.io/
Zoekfunctie: ja

24. Cupcake

Cupcake is een kleine site – veel foto’s hebben ze niet. Maar wát er staat is wel mooi. Vooral natuurfoto’s, maar ook stadsgezichten en stillevens.

http://cupcake.nilssonlee.se/
Zoekfunctie: nee

25. ISO Republic

Goede foto’s hier, al is de zoekfunctie niet zo goed. Gelukkig zijn de foto’s onderverdeeld in categorieën.

http://isorepublic.com/
Zoekfunctie: ja

26. Refe

Dit is niet de meest handige site – je moet de foto’s eerst selecteren en een bestelproces doorlopen voordat je ze kunt downloaden. Maar ze hebben wel leuke foto’s, dus toch de moeite waard.

http://getrefe.com/downloads/category/free/
Zoekfunctie: ja

27. New Old Stock

Op New Old Stock vind je foto’s uit vervlogen tijden. Al het materiaal komt uit publieke archieven, wat betekent dat bijna alles zonder attributie te gebruiken is.

http://nos.twnsnd.co/
Zoekfunctie: nee

28. Picography

Je vindt hier van alles wat, maar van niets heel veel. En de zoekfunctie werkt ook niet fantastisch. Toch is Picography een leuke site om eens rond te neuzen, omdat ze wel toffe foto’s hebben.

http://picography.co/
Zoekfunctie: ja

29. Streetwill

Streetwill heeft een matige zoekfunctie en geen categorieën. Snel zoeken gaat dus niet. Maar de foto’s zijn allemaal in formaat heel groot beschikbaar, en dat is wel fijn.

http://streetwill.co/
Zoekfunctie: ja

30. Startup Stock Photos

Hier staan vooral kantoorfoto’s. Computers, mensen hard aan het werk, een vergaderruimte. Maar, ondanks de naam van de website, allemaal nét wat mooier en orgineler dan dertien-in-een-dozijn stockfoto’s.

http://startupstockphotos.com/
Zoekfunctie: nee

31. Goodfreephotos

Niet al de foto’s zijn even mooi, maar het zijn er wel een hoop. Bovendien vind je hier foto’s met aparte onderwerpen: wapens, mineralen, en fossielen, bijvoorbeeld.

http://www.goodfreephotos.com/
Zoekfunctie: ja

32. Realistic Shots

De website is wat traag en onoverzichtelijk, maar de mooie foto’s maken veel goed. Elke week komen er zeven nieuwe foto’s bij.

http://realisticshots.com/
Zoekfunctie: ja

33. Jay Mantri

Jay Mantri is een fotograaf die een deel van zijn foto’s gratis beschikbaar stelt. Je vindt er van alles wat, maar vooral natuurfoto’s en abstracte afbeeldingen. Het zijn foto’s met een rauw randje, niet te gestileerd en niet overbewerkt.

http://jaymantri.com/
Zoekfunctie: nee

34. Little Visuals

De maker van de site is in 2013 overleden dus nieuwe foto’s komen er niet bij. Maar wat er staat is wel leuk om te bekijken.

http://littlevisuals.co/
Zoekfunctie: nee

35. Animal Photos

Voor dierenfoto’s, en dan vooral van vogels, zit je hier goed. Je vindt er foto’s van vogelsoorten die je waarschijnlijk niet eens kent. De kwaliteit is niet altijd even geweldig, maar met zo’n specifiek thema is deze website wel de moeite waard.

Animal Photos
Zoekfunctie: ja

36. MMT

Veel planten- en bloemenfoto’s op deze site, maar gelukkig ook voldoende andere onderwerpen om ’t leuk te houden. Het zijn simpele, nauwelijks bewerkte foto’s.

http://mmt.li/grid/
Zoekfunctie: ja

37. Travel Coffee Book

Travel Coffee Book heeft reisfoto’s. Helaas is er geen zoekfunctie, maar leuk is wel dat bij elke foto de lokatie erbij staat.

http://travelcoffeebook.com/
Zoekfunctie: nee

38. Morguefile

Het is misschien niet de meest overzichtelijke site, maar het ruime aanbod maakt veel goed en je vindt er echt van alles.

http://www.morguefile.com/
Zoekfunctie: ja

39. Moveast

Het is net of je op vakantie bent in Portugal. Foto’s van lekkere gerechten, feesten, bijzondere gebouwen, wilde dieren, straten – het voelt alsof je er zelf bent. De zoekfunctie vind je trouwens via het hamburgermenu linksboven.

http://moveast.me/
Zoekfunctie: ja

40. Bara-Art

De foto’s op Bara-Art lijken meer op goede huis-tuin-en-keukenfoto’s dan op gestileerde meesterwerken. Het aantal is ook enigszins beperkt. Maar juist omdat de foto’s vrij simpel zijn is deze site toch best leuk.

http://www.bara-art.com/photos/
Zoekfunctie: ja

41. Trunklog

Er zijn niet zoveel foto’s, er is geen zoekfunctie, en ik word een beetje duizelig van het scrollen. Desondanks toch een leuke site want er zitten prachtige foto’s tussen.

http://trunklog.com/
Zoekfunctie: nee

42. Burst

Dit is één van mijn nieuwe favorieten. Mooie websites met mooie foto’s. Goed bruikbaar en toch nét even anders dan veel andere foto’s.

Burst
Zoekfunctie: ja

Met attributie

Bij een aantal websites is een bronvermelding verplicht. Soms bij alle foto’s, soms bij een deel van de selectie.

43. Albumarium

Het aantal foto’s op deze website is gigantisch – en ze zijn onderverdeeld in tientallen albums met onwaarschijnlijke onderwerpen als peacockssausages, of sand. Wát je ook zoekt, hier is ’t er wel.

http://albumarium.com/
Zoekfunctie: ja

44. Magdeleine

Meerdere fotografen werken mee aan deze site, en dat levert een verfrissende variatie aan onderwerpen en stijlen op. Héél prettig is de mogelijkheid om foto’s op kleur te zoeken. Bij sommige foto’s is attributie verplicht.

http://magdeleine.co/browse/
Zoekfunctie: ja

45. Raumrot

Op Raumrot vind je vooral stillevens met allerlei onderwerpen. Je kunt de foto’s los downloaden, maar ook in sets. Handig.

http://raumrot.com/
Zoekfunctie: nee

46. Free Food Photos

Hier staan uitsluitend foto’s van eten. Het zijn er wellicht nog niet zoveel als je zou willen, maar de foto’s zijn wel ontzettend mooi.

http://freefoodphotos.com/
Zoekfunctie: ja

47. Superfamous

Veel foto’s staan er niet op deze website, maar bijzonder zijn ze wel. De focus ligt op bijzondere patronen en vormen, en het zijn prettige foto’s om naar te kijken.

http://images.superfamous.com/
Zoekfunctie: nee

48. Open Photo

Niet alle foto’s hier zijn even mooi, maar het zijn er wel heel veel. Handig is dat je, als je een foto aanklikt, vergelijkbare afbeeldingen te zien krijgt.

http://openphoto.net/
Zoekfunctie: ja

49. IM Free

Tikje onoverzichtelijk, maar ze hebben wel heel veel foto’s, waaronder bijna tweehonderd zwart-witfoto’s.

http://www.imcreator.com/free
Zoekfunctie: ja

 

50. 4 Free Photos

Deze fijne website heeft een aantal handige collecties, zoals ‘Connected World’ en ‘Medical Photos’. Dat maakt het zoeken nog handiger. Maar met ruim 350 pagina’s aan foto’s vind je hier waarschijnlijk sowieso wel wat je zoekt. Voor een deel van de foto’s is bronvermelding verplicht.

4freephotos
Zoekfunctie: ja

Bonus: snel een foto vinden

Het is nogal een gedoe om alle websites door te kijken, op zoek naar die ene foto. Gelukkig bestaan er websites die dat voor je doen. Deze sites verzamelen de foto’s van een deel van bovenstaande websites, zodat je ze in één keer allemaal kunt doorzoeken.

Daarom nog drie extra sites om te onthouden.

1. Free Images

Free Images doorzoekt een heel aantal websites en dat levert een enorm aanbod van prachtige foto’s op. Je kunt zelf selecteren op welk bestandsformaat je ze wil downloaden.

https://freeimages.red
Zoekfunctie: ja

2. Pexels

Veel foto’s, en er komen er twintig per dag bij. Gelukkig is er een uitstekende zoekfunctie. Om het je makkelijk te maken kan je foto’s bovendien downloaden in een zelfgekozen formaat, zodat je dat later niet meer hoeft aan te passen.

https://www.pexels.com/
Zoekfunctie: ja

3. Stock Up

Stock Up verzamelt de foto’s van 26 websites. Rechtstreeks downloaden kan niet: als je op een foto klikt wordt je doorgestuurd naar het origineel.

http://www.sitebuilderreport.com/stock-up
Zoekfunctie: ja

Dat waren ze!

Vijftig unieke websites met gratis foto’s, en drie sites om snel te kunnen zoeken. Nu zit je nooit meer zonder geschikte foto voor je blog of website.

Dit artikel delen? Vind ik leuk!
Tekstschrijver Alkmaar foto

Over tekstschrijver Daniëlle Kelder

Je las zojuist een blogartikel van mij. Leuk dat je op mijn website bent! Ik schrijf webteksten en andere (online) content voor ondernemers.

Ben jij op zoek naar een tekstschrijver? Stuur een bericht.

Scroll naar boven