5/5
Algemeen

Hoe nieuwsgierig ben jij?

21 februari 2017·
Daniëlle Kelder
Hoe nieuwsgierig ben jij?

Nieuwsgierig header

“Mam, had ik als kleuter ook een waarom-fase?” Mijn broertje keek mijn moeder vragend aan. “Nee, eigenlijk niet. Jij accepteert de wereld zoals ‘ie is. Zonder vragen.”

Hij was even stil. “Ja, dat is wel zo. En Daniëlle dan?”

Mijn moeder lachte. “Wat denk je zelf? Die zit nog stééds in de waarom-fase.”

 

Ik stel al-tijd vragen

Leren dieren steeds beter communiceren?
Klopt ons beeld van piraten?

Hoe nauwkeurig zijn metingen in het heelal?

(Respectievelijk: ja tot op zekere hoogte; nee maar Black Sails is vrij realistisch; en behoorlijk nauwkeurig)

Ik ben dol op boeken als Bill Bryson’s A Short History of Nearly Everything,  het blog Waitbutwhy, en subreddits als Today I Learned.

Soms ben ik een uur wetenschappelijke artikels aan het lezen, voordat ik besef dat ik aan het werk moet zijn en niet het antwoord moet zoeken op een willekeurige vraag.

En mijn vriend draait zich regelmatig zuchtend om in bed. “Daan, ga slapen!” Hij vindt de Fermi Paradox geen gespreksonderwerp voor middernacht.

 

Nieuwsgierig Roosevelt

 

Soms is het irritant

Omdat ik wil slapen, omdat ik me heel erg in moet houden om een televisieprogramma niet wéér op pauze te zetten omdat ik iets wil zeggen, of omdat ik zelfs afgeleid word door mijn eigen brein.

 

Soms is het juist tof

Als ik Triviant speel, als ik Per Seconde Wijzer kijk en alle 9 antwoorden weet, of als ik iemand uit kan leggen hoe een rolwolk ontstaat.

 

Nieuwsgierigheid maakt de wereld leuker

In 2012 was ik in Oekraïne op vakantie. Vooraf had ik een beetje Russisch geleerd (in grote delen van Oekraïne is dat de voertaal). Leek me handig, dat ik straatnaamborden kon lezen en iets kon zeggen. Hallo, dankjewel, ik wil graag … bestellen. Dat werk.

Eenmaal bezig voegde ik steeds meer zinnen toe aan mijn lijstje. Waar is het strand? Ik wil dit graag kopen voor 200 grivna. Sorry, ik spreek maar een klein beetje Russisch.

En man, wat heeft dat ons een toffe vakantie bezorgd. Van de kleine restaurantjes met lokale gerechten waar ik kon bestellen, tot de veerbootkapitein die ons trots in zijn hut uitnodigde omdat we ongeveer de eerste niet-Russische toeristen op zijn boot waren. En de stugge Oekraïners die, keer op keer, met een grote glimlach reageerden als ik iets in hun taal zei.

 

Nieuwsgierig Disney

 

En het maakt ons leuker

Nieuwsgierig zijn heeft allerlei voordelen. Je wordt beter in out-of-the-box-denken en problemen oplossen. Je zoekt meer uitdagingen. Je leert andere mensen beter begrijpen. We worden er gelukkig van.

Psychologie-professor Todd Kashdan zegt:

“When curious, we are more comfortable with stress, more flexible in making decisions on how to move in the direction of what is important to us despite obstacles, and it is easier to retain information which allows us to learn and grow,”

Je voelt je dus beter, hebt meer zelfvertrouwen en leert sneller. En, legt hij uit, andere mensen zien dat ook:

“Curious people have been shown to experience more positive social outcomes and to more accurately judge certain personality traits after brief interactions,” and they are viewed by friends, family and acquaintances as highly intelligent, less anxious, and openly expressive of thoughts, feelings and ideas.

Nieuwsgierigheid maakt je dus leuker, vaardiger en zelfverzekerder. Best praktisch. Zeker als ondernemer.

 

Hoe word je nieuwsgieriger?

Onze toegang tot kennis is ongekend. In een apparaat zo groot als je broekzak zit alle informatie die we als mensheid hebben verzameld. Maar juist omdat het zo veel is, weet je niet waar te beginnen. Hoeveel je ergens ook van weet, er is altijd méér informatie en er zijn altijd méér onderwerpen. Maar met kleine stapjes kom je al een heel eind.

 

Nieuwsgierig Tyson

 

Luister naar mensen.

Iedereen heeft ergens verstand van. Maar we zijn niet gewend om daarover te praten. Stel vragen en toon interesse. En probeer in discussies niet de ander te overtuigen van jouw gelijk, maar probeer te begrijpen waarom zij een andere mening hebben. Dat geeft je de kans om van anderen te leren. Het maakt je trouwens ook geliefder, want mensen praten graag over zichzelf. Kortom: praat minder, luister meer. 

 

Blijf ontdekken.

Praat met onbekenden, bezoek nieuwe evenementen, kies een vreemd vakantieland en eet iets geks.* We kiezen snel voor het bekende, het vertrouwde, want nieuwe dingen zijn spannend en kunnen tegenvallen. Maar ook dankzij teleurstellingen ontdek je iets nieuws. De wereld is vol mooie dingen, dus sluit je niet af voor het onbekende.

* Haggis is een aanrader.

 

Neem de tijd.

Als je door het leven raast heb je geen tijd om je te verwonderen. Sta eens stil. Neem de tijd om na te denken. Hoe werkt je laptop eigenlijk? Wat voor vogel hoor je zingen? Hoe oud is de oudste klok? Als je jezelf leert om de wereld te bevragen ontdek je allerlei nieuwe, interessante en spannende dingen.

 

Zoek een ander geluid.

Je leert niets als je altijd omringd wordt door medestanders. Als je alleen je ‘eigen’ krant leest. Als je vasthoudt aan je eigen overtuiging. Ik heb bijvoorbeeld veel gelezen over de complottheorieën rondom 9/11, precies omdat ik ze niet geloof. Wat ik zelf denk is niks nieuws – hoe die complotdenkers denken is dat (voor mij) wel.

 

Kortom: stel vragen.

Sta open voor nieuwe informatie en ervaringen en leer jezelf om vragen te stellen.

En wie weet, misschien haal je een gave opdracht binnen dankzij je kennis van diepzeewezens.

 

 

 

Dit artikel delen? Vind ik leuk!
Tekstschrijver Alkmaar foto

Over tekstschrijver Daniëlle Kelder

Je las zojuist een blogartikel van mij. Leuk dat je op mijn website bent! Ik schrijf webteksten en andere (online) content voor ondernemers.

Ben jij op zoek naar een tekstschrijver? Stuur een bericht.

Scroll naar boven