Hoe muziek je productiever maakt

Muziek maakt productiever

Van de juiste playlist ga je beter werken.

Sporters hebben dat allang ontdekt: de gemiddelde hardloper of fitnesser heeft oortjes in, in elke sportschool staat de radio aan. En eigenlijk is sporten niet zo heel anders dan werken. Je wil gefocust zijn, presteren, geconcentreerd blijven, volhouden.

Gek dus, dat de meeste mensen zich nooit verdiepen in muziek op het werk. Want het werkt.

 

We kunnen niet zonder muziek

Wist je dat het oudste instrument zo’n 43 duizend jaar geleden is gemaakt? Het is een fluit van mammoetivoor.

Muziek is zo oud als de mens. En elke beschaving, van de Neanderthalers tot de oude Grieken tot inheemse stammen op Papua-Nieuw-Guinea, heeft haar eigen muzikale geschiedenis.

Maar waarom luisteren we zo graag naar muziek?

 

Muziek is fantastisch voor je brein

Ken je dopamine?

Dat is wat er in je hersenen vrijkomt als je iets heel ongezonds lekkers eet, of als je nog één-keertje-dan de hendel van de gokautomaat omlaag trekt,  of als je een sigaret opsteekt.

Dat stofje.

Dopamine komt vrij als we een mooie muziekpassage horen. Het is ook de oorzaak van het kippenvel wat je soms krijgt. Het effect is het grootst bij verrassingen – vandaar dat we het vaaktst kippenvel krijgen bij onbekende nummers.

En muziek stimuleert meer delen van je brein. Je hippocampus. Je cerebellum. Je amygdala. Je visuele cortex. Je prefrontale cortex. Al die andere cortexen.

Allemaal hersengebieden die betrokken zijn bij ’t beluisteren van muziek. Ze verwerken je verwachtingen, wat je ziet en hoort en voelt, hoe je meedanst op je stoel, welke herinneringen je aan ’t nummer hebt.

Geen wonder dat we graag muziek luisteren. Het is als een kop warme chocomel met slagroom op een ijskoude wintermiddag. Niet nodig, wel heel lekker.

 

Muziek maakt ons socialer

In een onderzoek kregen kleuters de opdracht om, in groepjes van twee, speelgoedkikkers ‘wakker te maken.’ De ene helft van de groepen moest dat doen door samen een liedje te zingen, de andere helft door de kikker te laten springen.

Daarna kregen alle kinderen nieuw speelgoed: een tube met knikkers. Maar bij de helft van de kinderen was de tube kapot en vielen de knikkers op de grond. En wat bleek?

De groepjes die samen een liedje hadden gezongen zochten veel vaker samen de knikkers dan de groepjes die hadden gespeeld.

De muziek zorgde bij de kleuters voor beter sociaal contact en meer empathie.

 

Muziek maakt je gezonder

Heb je last van chronische pijn? Waarschijnlijk kan muziek helpen. Het helpt mensen zich te ontspannen, en dat vermindert pijnklachten.

Patiënten die na een operatie muziek luisterden herstelden sneller en hadden minder pijn. En mensen met rugklachten ervoeren minder pijn nadat ze muziek konden luisteren tijdens de fysiotherapie.

Het helpt zelfs bij geheugenverlies. Muziek wordt verwerkt in hersengebieden waar ook je herinneringen zijn opgeslagen. Door die hersengebieden met muziek te stimuleren is de kans groter dat ook je verloren herinneringen weer terugkomen.

 

Muziek maakt je omgeving leuker (of juist niet)

Als je vrolijke muziek hoort lijkt het of mensen om je heen vrolijk zijn. En bij verdrietige muziek lijken ze ineens sip. Muziek verandert niet alleen jouw humeur, maar ook hoe jij dat van anderen interpreteert.

Tip voor degenen met een chagrijnige collega: luister vrolijke muziek, dan lijkt je collega tenminste iets opgewekter.

 

Maar ga je er ook harder van werken?

Dat is toch een beetje de vraag.

Want ’t is leuk dat we er blij en gezond van worden, maar je hebt het stervensdruk dus het zou vooral fijn zijn als je er productiever van wordt. Of niet?

Goed nieuws: Dat word je er ook van. Soms.

 

Met muziek krijg je saaie klusjes sneller af

Het zijn van die klusjes.

Je mail-inbox opschonen, je papieren organiseren, tientallen orders invoeren. Van die saaie dingen die altijd te lang blijven liggen.

Maar zet de volgende keer dat je zoiets gaat doen vooral muziek aan. Het helpt. In een reeks experimenten werd ontdekt dat je bij repetitieve taken productiever bent met muziek.

En zit je op een druk kantoor? Zet dan een koptelefoon op. Dat helpt om je af te sluiten van je omgeving en je beter te concentreren.

Bij taken waar je je écht goed op moet concentreren kan je trouwens beter even op pauze klikken. Studenten die muziek luisterden bij ’t schrijven van een essay werkten een stuk trager dan de studenten die in stilte schreven.

 

Niet iedereen profiteert evenveel

We hebben allemaal een muzikale voorkeur. En die voorkeur kan nogal verschillend zijn:

Je kunt je voorstellen dat Andries Knevel niet blij, gezond of productief wordt van heavy metal.

Maar ook als je de muziek wel leuk vindt kan het effect negatief zijn.

Introverte mensen kunnen namelijk slechter gaan werken van muziek. In experimenten met tekstbegrip en geheugentests scoorden ze lager als ze de opdrachten moesten doen met muziek. Ze deden het zelfs slechter dan de controlegroep die in stilte werkte. De extraverte deelnemers deden het wél beter met muziek.

Waarschijnlijk speelt je beroep ook een rol. Bij onderzoek onder kantoormedewerkers bleek dat degenen die gemiddeld goed waren in hun werk het meest profiteerden van muziek, terwijl er bij de experts weinig verschil was. Maar chirurgen gingen allemaal beter werken. Het beste resultaat werd gezien als de artsen hun eigen muziek konden kiezen, maar zelfs bij nummers waar ze een hekel aan hadden deden ze hun werk een stuk beter dan in stilte.

 

Achtergrondgeluid helpt je aan creativiteit en concentratie.

Van een beetje gemompel, gezoem en getik om je heen word je creatiever.

Zolang het geluid onder de 85 decibel blijft (zeg maar, minder hard dan een vol blazende föhn) heeft het een positief effect op je probleemoplossend vermogen. Boven de 85 decibel kregen de deelnemers er last van en konden ze minder goed creatieve oplossingen bedenken.

Ook leuk: met achtergrondgeluid zijn mensen sneller geneigd een innovatief, onbekend product aan te schaffen. Goed voor de verkoop dus.

Heb je geen creativiteit maar juist concentratie nodig, kies dan voor natuurgeluiden. Want die stimuleren je concentratievermogen.

 

Misschien speelt emotie de belangrijkste rol.

Muziek beroert ons. Het doet iets met je. Blijkt ook uit onderzoeken:

 • Canadese software-ontwikkelaars werkten sneller en beter als er muziek aan stond. Daarnaast voelden ze zich opgewekter.
 • Je gaat je krachtiger gaan voelen van nummers met een sterke bas.
 • Je beoordeelt een gesprek positiever als je tijdens het praten achtergrondmuziek hoorde.

Muziek heeft een positief effect. Maar hoe dat ontstaat is niet helemaal duidelijk. Ga je harder werken door de muziek zelf, of door de positieve emoties die het bij je oproept?

 

Wat moet je dan luisteren?

Wat je zelf leuk vindt, natuurlijk.

Het is jouw feestje. Of werkdag.

Maar liever geen muziek die je aandacht opeist, of waarbij je stiekem zit mee te zingen. Dat is misschien fijn als afleiding, maar niet zinvol als je door wil werken.

Sommige genres zijn dan ook geschikter dan andere. Genres die voor veel mensen goed werken zijn:

 1. Muziek uit films of games
 2. Klassiek
 3. Dance
 4. Instrumentaal
 5. Meditatiemuziek

Uitproberen?

Op Youtube of Spotify staan tientallen playlists. Zoek bijvoorbeeld op “Game music playlist,” “Instrumental music,” of “Studying playlist.”

 

Geen muziek, wel geluid

Dat kan natuurlijk ook.

Tegenwoordig zijn er handige apps en sites waar je allerlei achtergrondgeluiden kunt luisteren:

 1. Rainymood. Een regen- en onweersbui. That’s it.
 2. Simply Rain. Ook regen en onweer, maar deze kan je zelf instellen.
 3. Simply Noise. Geluid. In drie variaties.
 4. Coffitivity. Cafégeluiden, in verschillende varianten.
 5. Op Youtube of Spotify zoeken op “nature sounds” of “ambient noise.”

En als je het allemaal niks vindt blijft er nog één optie over:

 

Stilte.

 


2018-01-23T13:16:54+02:00