Ik snap het niet.
Mensen die perfectionisme als ‘goede’ slechte eigenschap zien. Als iets waar werkgevers op zitten te wachten, bij een sollicitatiegesprek.
“Een slechte eigenschap? Nou ja, ik ben perfectionistisch. Ik werk altijd superhard ook als het niet echt nodig is.”
Onzin.
Ben je écht perfectionistisch? Dan is dit een eerlijker antwoord:
“Ik ben perfectionistisch. Ik kan niet samenwerken, ik heb veel bevestiging nodig en ben altijd onzeker over mijn werk. Ik kan dagenlang chagrijnig zijn als iets mislukt en ik kan niet goed tegen kritiek.”
Er is weinig leuks aan.
Perfectionisme klinkt goed…
Het doet je denken aan Elon Musk en Steve Jobs, aan Mark Zuckerberg en Stephen Hawking.
We associëren het streven naar succes met daadwerkelijk succes.
Met de gedachte: als je hard werkt en heel kritisch bent, alles uit jezelf haalt, dan kom je er wel.
En een béétje perfectionisme is ook prima. Het is positief om goed resultaat te willen leveren, om jezelf te verbeteren. Zeker voor ondernemers, die zichzelf bij moeten sturen en de concurrentie een stapje voor willen blijven.
…maar is dat niet.
Maar perfectionisme komt vaak voort uit onzekerheid. De angst om te falen, om door de mand te vallen.
Het wordt al snel een haast dwangmatige focus op ‘perfectie’ in elk detail. En dan verlies je prioriteiten uit het oog.
Succesvolle mensen zijn dus juist minder vaak perfectionisten. Onderzoeker Thomas Greenspon legt uit:
“Wouldn’t it be good if your surgeon, or your lawyer or financial advisor, is a perfectionist?
Actually, no. Research confirms that the most successful people in any given field are less likely to be perfectionistic, because the anxiety about making mistakes gets in your way. Waiting for the surgeon to be absolutely sure the correct decision is being made could allow me to bleed to death.”
Perfectionisten hebben ook vaker last van stress en andere gezondheidsklachten. Ze plegen zelfs vaker zelfmoord.
Het is dus eerder een ongezonde obsessie dan een positieve karaktertrek.
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][bctt tweet=”Perfectionisme is eerder een ongezonde obsessie dan een positieve karaktertrek.” username=”DanielleKelder”]
Ik weet er alles van. Jánken omdat ik ‘maar’ een 8 voor mijn scriptie had, terwijl ik toch minstens een half punt hoger wilde. Uren bezig zijn met het ‘perfecte’ lettertype zoeken omdat het goed moet zijn, terwijl deadlines steeds dichterbij komen. De hele dag kwaad op mezelf zijn om een domme opmerking, terwijl iedereen het allang vergeten is.
Klinkt toch niet als een ideale eigenschap, hè?
Gelukkig kan ik er inmiddels een stuk beter mee omgaan. Deze 5 tips hebben me daarbij geholpen.
Vijf tips voor perfectionisten
1. Focus op de eindstreep. Hou je doel in gedachten en laat je niet gek maken door elk detail onderweg. Je kunt beter vier opdrachten ‘goed genoeg’ afronden dan ééntje perfect. Of 15 mensen spreken en iets onhandigs zeggen, dan met niemand praten uit angst voor een verspreking. Onthoud wat je eindstreep is en richt je daarop.
2. Kies je momenten. Ben je bezig met iets wat er écht toe doet? Dan is het goed om kritisch te zijn. Maar dagelijks al je mails 6 keer controleren is zonde van je tijd. Kies bewust wanneer je de perfectionist in jezelf de ruimte geeft, en wanneer je ‘m vriendelijk vertelt om even zijn kop te houden.
3. STOP. Is het 80% goed? Dan is het klaar. Die laatste 20% verbeteringen zijn meestal niet belangrijk, maar kosten wel veel tijd. Geef jezelf niet de tijd om nog een keer – en nog een keer – te controleren en verbeteren, maar stop.
4. Accepteer fouten. Perfectie kan niet. Je gáát fouten maken. Laat je niet verlammen door de angst daarvoor, maar accepteer dat het erbij hoort. Of doe zelfs expres iets verkeerd, om te zien wat er dan gebeurt. Meestal helemaal niks.
5. Onthoud dat het anderen niet interesseert. Mensen onthouden jou. Niet welke kleding je droeg, exact wat je zei, of elke zin uit je mail. Jij bent de enige die je zo druk maakt om die perfectie. Onthoud dus dat zelfs als jij ergens van baalt, het waarschijnlijk niemand anders opvalt.
Perfectie? Liever niet.
Als laatste: perfectie bestaat niet. En als het wel bestond was het saai.
Sta jezelf toe om niet perfect te zijn, want goed genoeg is écht goed genoeg.
Zeker als ondernemer moet je een hoop ballen in de lucht houden. Boekhouding, marketing, deadlines, blogs, en je wil ook nog vrije tijd overhouden.
Als je alles perfect wil doen zit je vooral jezelf enorm in de weg, en krijg je uiteindelijk minder gedaan. Omarm de imperfectie.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]